racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami – szybki i smaczny pomysł na kolację i nie tylko

Wśród naszych domowników trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za pysznymi racuchami z jabłkami. Oczywiście te najlepsze robią nasze babcie, które nie zawsze chcą zdradzić sekret idealnego przepisu na ciasto.

Racuchy z jabłkami to świetny pomysł na kolację lub śniadanie dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają je nie bez powodu, ponieważ są smaczne, sycące i przede wszystkim słodkie. Jak zatem zrobić idealne racuchy z jabłkami? Przedstawiamy przepisy, które naszym zdaniem są warte uwagi.

Racuchy z jabłkami – przepis bez drożdży

Składniki:

– 2 jajka;

– 250 ml ciepłego mleka;

– 250 g mąki przesianej mąki pszennej;

– pół płaskiej łyżeczki sody;

– pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia;

– 2 średnie jabłka;

– olej do smażenia (najlepiej kokosowy lub rzepakowy).

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj – możesz użyć miksera. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji ciasto odstaw na kilka minut. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na cienkie i drobne plasterki – opcjonalnie możesz zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Jabłka wrzuć do miski z ciastem. Całość ostrożnie wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i za pomocą łyżki stołowej nakładaj ciasto. Racuchy będą jeszcze rosły na patelni, dlatego zostaw pomiędzy nimi więcej miejsca. Racuchy należy smażyć na średniej mocy palnika przez około 2 minuty z obu stron – aż do zarumienienia. Po usmażeniu racuchów warto przełożyć je jeszcze na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, po to, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Na koniec racuchy oprósz cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami – przepis z drożdżami

Składniki:

*20 g świeżych drożdży;

*1 jajko;

– 300 g przesianej mąki pszennej;

– 250 ml ciepłego mleka;

– 2 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder);

– 2 jabłka

– szczypta soli;

– olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy).

* Jajko i drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Przygotuj rozczyn. W tym celu należy pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, 6 łyżek mąki pszennej oraz 150 ml letniego mleka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Do drugiej miski wsyp pozostałą mąkę oraz sól. Wbij jajko i dodaj resztę mleka. Dodaj wyrośnięty już drożdżowy rozczyn, całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Po uzyskaniu jednolitej masy możesz całość dokładnie wymieszać mikserem – w celu pozbycia się grudek. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce – tym razem na około godzinę.

W międzyczasie obierz i pokrój jabłka, które wymieszasz z wyrośniętym ciastem. Całość jeszcze raz odstaw w ciepłe miejsce – tym razem na około 15 minut. Po tym możesz smażyć już racuchy (po około 2 minuty z obu stron). Podczas nalewania ciasta na patelnię zadbaj o odpowiednią ilość miejsca dla rosnących racuchów.

Smacznego! 😊

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.